Στο Wembley παρουσία 60.000 θεατών- στην πλειοψηφία τους Εγγλέζοι- έρχονται αντιμέτωπες η γηπεδούχος Αγγλία , για 1η φορά στην ιστορία της σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την Ιταλία που θα επιδιώξει να κατακτήσει το τρόπαιο για 2η φορά μετά το μακρινό 1968 φτάνοντας σε έναν τελικό μετά από 9 χρόνια.
Οι Ιταλοί ολοκλήρωσαν τον 1ο όμιλο στον οποίο συμμετείχαν με το απόλυτο σε νίκες (3Χ3) με ωραίο και μοντέρνο ποδόσφαιρο επικρατώντας με 3-0 τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελβετίας ενώ την 3η αγωνιστική νίκησαν με 1-0 στο ρελαντί την Ουαλία με αρκετές “ρεζέρβες” στην 11άδα.
Στα νοκ άουτ μπήκαν με τουπέ , λόγω των εμφατικών εμφανίσεων στον όμιλο και των αποθεωτικών δημοσιευμάτων και σχολίων από τα ΜΜΕ -κυρίως -της χώρας τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παράταση για να “λυγίσουν” την μαχητική Αυστρία με τις δυο “χρυσές” αλλαγές του Μαντσίνι τον Κιέζα και τον Πεσίνα να βρίσκουν δίχτυα στο έξτρα ημίωρο.
Κόντρα στο Βέλγιο παρουσιάστηκε η Ιταλία των …ομίλων με ασφυκτικό πρέσινγκ , με γρήγορες εναλλαγές , κάθετο ποδόσφαιρο αλλά και πλαγιοκοπήσεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει με 2-1 με το τελικό σκορ μάλιστα να διαμορφώνεται από το πρώτο ημίχρονο.
Απέναντι στην Ισπανία χρειάστηκε την διαδικασία των πέναλτι για να περάσει στον μεγάλο τελικό σε έναν ημιτελικό που υστέρησε σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες στατιστικά ( κατοχή μπάλας, επιτυχημένες πάσες, κόρνερ , προσπάθειες στην αντίπαλη εστία) αλλά έστω και έτσι διεύρυνε το αήττητο της στα 33 ματς σε όλες τις διοργανώσεις εκ των οποίων οι 27 είναι νίκες.
Δεν έχουν αναφερθεί απουσίες της τελευταίας στιγμής με μοναδικό αμφίβολο τον Ντι Λορέντζο ο οποίος “κουβαλά” έναν τραυματισμό από τον ημιτελικό και αν δεν τα καταφέρει θα ξεκινήσει ο Φλορέντσι στο δεξί άκρο της άμυνας με τους υπόλοιπους “10” να είναι οι ίδιοι με αυτούς που ξεκίνησαν στον ημιτελικό κόντρα στην Ισπανία.
Οι Εγγλέζοι έβγαλαν τον όμιλο σκοράροντας μόνο με τον Στέρλινγκ με απολογισμό 2-1-0 αφού κέρδισαν την Κροατία και την Τσεχία αλλά όχι και την Σκωτία . Όλα τα ματς τους και με μηδέν παθητικό αλλά το ματς -κλειδί ήταν το 1ο νοκ άουτ όπου απέκλεισαν τον …κακό τους δαίμονα την Γερμανία με 2-0 με τα πάντσερ ωστόσο να έχουν την ευκαιρία του αγώνα με τον Μίλερ στο 1-0 και λίγο πριν το φινάλε όπου ο Χάρι Κέιν “κλείδωσε” την νίκη σκοράροντας για 1η φορά στο τουρνουά.
Στην συνέχεια ήλθε το άνετο 4-0 επί της Ουκρανίας που “έχτισε” ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση των “Τριών Λιονταριών” ενώ στον ημιτελικό “λύγισαν” την Δανία (2-1) στην παράταση με ένα τουλάχιστον αμφισβητούμενο πέναλτι το οποίο απέκρουσε ο Σμάιχελ αλλά στην επαναφορά έκανε γκολ – το 4 ο του- ο Κέιν.
Το φάουλ- γκολ του Ντάμσγκααρντ ήταν το 1ο που δέχτηκαν μετά από 480 λεπτά από την έναρξη του τουρνουά.
Δεν έχουν προκύψει απουσίες της τελευταίας στιγμής και δύσκολα θα δούμε από τον Σάουθγκεϊτ να αλλάζει τακτική ( 4-2-3-1) ή και πρόσωπα ( ο Σάντσο διεκδικεί την θέση του Σάκα) στο αρχικό του σχήμα συγκριτικά με την 11άδα του ημιτελικού.
Προϊστορία: 11-8-8 υπέρ των Ιταλών . Τα 16 τελευταία έχουν λήξει όλα με Under 2,5 ενώ σε Euro οι Ατζούρι μετράνε 2/2 σε νίκες. Το 1980 με 1-0 και το 2012 με 4-2 στα πέναλτι στο προημιτελικό της διοργάνωσης. Ωστόσο στο Γουέμπλευ έχει γνωρίσει η Αγγλία μόλις 2/27 ήττες σε επίσημα ματς εκ των οποίων οι 5 είναι ισοπαλίες.
* Με τόσες παρατάσεις που έχουμε δει στην τρέχουσα διοργάνωση το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα δούμε άλλη μια. Το “Χ” είναι στο 3,30. Το Goal στο 2,05 αλλά η Αγγλία αριθμεί 13/15 No Goal και με κάνει λίγο επιφυλακτικό αυτό το στατιστικό.
Ωστόσο στα νοκ άουτ αμφότερες έχουν σκοράρει και δεχτεί τέρμα ή τέρματα.
Στα ειδικά θα αγοράσω Κέιν και Κιέζα ως πιθανούς σκόρερ ενώ την κατοχή έστω και ελαφριά θα την δώσω στους Εγγλέζους.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Χ