Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ματς στο θρυλικό «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο, με την Ουρουγουάη να θέλει την επιστροφή στις επιτυχίες, ενώ να διατηρηθεί σε τροχιά πρόκρισης η ομάδα του Εκουαδόρ, που θα είναι ευχαριστημένη ακόμα και με τον βαθμό της ισοπαλίας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου προκρίνονται απευθείας οι έξι πρώτες ομάδες, ενώ η 7η θα δώσει μπαράζ με ομάδα άλλης ζώνης. Πρώτο κριτήριο επίσης σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι η διαφορά τερμάτων και ακολούθως η καλύτερη επίθεση και τα μεταξύ των ομάδων ματς.
Χωρίς νίκη αλλά και γκολ στις τρεις αγωνιστικές που προηγήθηκαν η Ουρουγουάη, όντας πλέον στην 3η θέση και στο +5 μόλις από την 8η στον βαθμολογικό πίνακα Παραγουάη. Λευκή ισοπαλία τόσο στο «Σεντενάριο» με την Παραγουάη, όσο και στο Ματουρίν με την Βενεζουέλα, ενώ ήττα με 0-1 στο φινάλε την περασμένη εβδομάδα στη Λίμα από το Περού, σε ένα ματς έδειχνε ικανοποιημένη με τον βαθμό και το τρίτο συνεχόμενο 0-0 και στο οποίο οι «Ίνκας» την «τιμώρησαν» στο φινάλε (88΄). Στον αντίποδα, τέσσερις βαθμοί για την ομάδα του Εκουαδόρ σε δύο ματς στο Κίτο, στα οποία ήταν ανώτερο και λύγισε δίκαια το Περού αρχικά 1-0, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός πως πολιόρκησε την Παραγουάη. Στην 5η θέση πλέον με 12 βαθμούς, με πολύ σημαντική σημείωση πως ξεκίνησε λόγω τιμωρίας με -3.
Προϊστορία: Δύο νίκες για την Ουρουγουάη, σε ισάριθμα ματς προκριματικών παγκοσμίου κυπέλλου την τελευταία δεκαετία φιλοξενώντας το Εκουαδόρ, με 2-1 το 2016 και 1-0 το 2021. Άξιο αναφοράς, βλέποντας την προϊστορία γενικότερα και όχι μόνο την τελευταία δεκαετία, πως η Ουρουγουάη δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε ματς προκριματικών παγκοσμίου κυπέλλου στο Μοντεβιδέο από το Εκουαδόρ, μετρώντας επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες σε 10 συνολικά ματς.
Εκτίμηση μου, πως η Ουρουγουάη θα κάνει τα πάντα για να πάρει αυτό το ματς, για να εδραιωθεί στην πρώτη τριάδα και να αποφύγει τις περιπέτειες, καθώς είναι το θεωρητικά πιο βατό από τρεις αναμετρήσεις φωτιά που υπάρχουν στην συνέχεια, με την Κολομβία και την Αργεντινή στο Μοντεβιδέο και την Βραζιλία εκτός, ενδιάμεσα αυτών.
Εκτίμηση: 1