Τελευταία αγωνιστική στον 6ο όμιλο και μονόπλευρο το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ματς, με την ομάδα του Καναδά να έχει ήδη αποκλειστεί και να παίζει απλά για να δώσει το γόητρο, την στιγμή που το Μαρόκο έχει το αβαντάζ και της ισοπαλίας, για να βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του στην φάση των «16».
Αξίζει να σημειωθεί, πως πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι η διαφορά τερμάτων, ακολούθως η καλύτερη επίθεση και τρίτο τα μεταξύ των ομάδων ματς. Τέταρτο κριτήριο είναι το Fair play και τέλος, αν μετά όλα τα παραπάνω συνεχίζει να υπάρχει ισοβαθμία, έχουμε κλήρωση.
Περίπατο, χωρίς υπερβολή, για την ομάδα του Καναδά στον προκριματικό όμιλο της ζώνης της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, στο οποίο πήρε την πρωτιά, μάλιστα μόνο με μία ήττα και αυτή όντας αδιάφορη την τελευταία αγωνιστική στην Κόστα Ρίκα, βάζοντας πλάτη τις δύο παραδοσιακές δυνάμεις, το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Μία πολύ καλή και ταυτόχρονα ποιοτική φουρνιά, που με την εικόνα τόσο στα προκριματικά, όσο και στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά το άδικο, βάσει ευκαιριών, 0-1 από το Βέλγιο, γέμισε τον κόσμο προσδοκίες. Παρ’ όλα αυτά, το βαρύ 1-4 της 2ης αγωνιστικής από την Κροατία, παρά το γεγονός μάλιστα πως βρέθηκε στο δεύτερο μόλις λεπτό με την κεφαλιά του Ντέιβις μπροστά στο σκορ, προσγείωσε ανώμαλα και ήταν ταυτόχρονα και αποκλεισμός για την ομάδα του Άγγλου, Τζον Χέρντμαν. Η ομάδα του Καναδά πλέον, μένει με την χαρά της δεύτερης συμμετοχής σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά το 1986, όπου γνώρισε τρεις «φυσιολογικές» ήττες, από την πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε Γαλλία, την ενωμένη ακόμα και ισχυρή Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία και με στόχο πλέον, με ένα θετικό αποτέλεσμα, να φύγει με ψηλά το κεφάλι.
Στην αντίπερα όχθη, το 1986 ήταν και η χρονιά ορόσημο για την ομάδα του Μαρόκου, καθώς κατάφερε να «επιβιώσει» σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο, να πάρει την πρωτιά και να βρεθεί για μοναδική φορά, παρά το γεγονός πως ακολούθησαν άλλες τέσσερις συμμετοχές σε τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου στην φάση των «16». Πιο συγκεκριμένα, 0-0 αρχικά με την Πολωνία, 0-0 ακολούθως και με την Αγγλία, ενώ 3-1 στο φινάλε σε βάρος της Πορτογαλίας των Ινάσιο, Ντιαμαντίνο, Μπέντο, Ζοάο Πίντο, Χάιμε Πατσέκο και του μεγάλου Πάουλο Φούτρε. Οδυνηρός πάντως ο αποκλεισμός της στην φάση των «16», καθώς κοίταξε στα μάτια τη μετέπειτα φιναλίστ Γερμανία και ηττήθηκε 0-1 από μία εκτέλεση φάουλ του νεαρού τότε, στην πρώτη του από τις πέντε συμμετοχές του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, Λόταρ Ματέους, στο ογδοηκοστό ένατο λεπτό. Ωραίες βέβαια οι ιστορικές αναδρομές, αλλά το ζητούμενο για το Μαρόκο είναι η νίκη ή στην χειρότερη των περιπτώσεων η ισοπαλία που θα το στείλουν στους «16». Η 1η ή η 2η θέση θα κριθεί ανάλογα και με το αποτέλεσμα του άλλου ματς, ενώ μπορεί να περάσει ακόμα και με ήττα μέχρι και με δύο τέρματα διαφορά, αλλά μόνο με ισοπαλία ανάμεσα στην Κροατία και το Βέλγιο. Ήττα και νίκη του Βελγίου πολύ πιθανό να αφήνει το Μαρόκο στην 3η θέση, καθώς θα μειονεκτεί λογικά στην ισοβαθμία με την Κροατία που έχει καλύτερο συντελεστή τερμάτων, εκτός και αν οι Κροάτες δείξουν τάσεις «αυτοχειρίας» και γνωρίσουν τον διασυρμό.
Οι δύο από τις τρεις ομάδες που έπαιζαν την τελευταία αγωνιστική την πρόκριση, έχοντας το αβαντάζ και της ισοπαλίας, γνώρισαν τον αποκλεισμό, με αυτές να είναι το Εκουαδόρ και το Ιράν, ενώ αυτή που τα κατάφερε ήταν η Αυστραλία με το 1-0 σε βάρος της Δανίας. Τα παραπάνω δείχνουν πως παίζοντας για δύο αποτελέσματα, διασφαλίζεις τη ισοπαλία, όταν κυνηγήσεις ή ψάξεις αν προτιμάτε τη νίκη και αυτό εκτιμώ πως θα κάνει το Μαρόκο. Το Μαρόκο επίσης είναι η μία από τις δύο ομάδες που δεν έχουν δεχθεί ακόμα γκολ, με την άλλη να είναι η Βραζιλία, εκτιμώντας, πως αν κρατήσει και σήμερα το μηδέν, μπροστά θα βρει τον τρόπο να «πληγώσει» τους Καναδούς.
Εκτίμηση: 2