
Στο Lusail Iconoc θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής ο αστραφτερός τελικός ανάμεσα στην Αργεντινή του Λέο Μέσι και την Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ.
Ποιος περίμενε μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Σαουδική Αραβία πως η ομάδα του Σκαλόνι θα έφτανε μέχρι τον τελικό ή ποιος θα πόνταρε τα λεφτά του πως η Γαλλία θα διεκδικούσε back to back το τρόπαιο χωρίς Μπενζεμά, Πογκμπά, Καντέ και Σία;
Οι Bleus είναι οι πρώτοι κάτοχοι που θα συμμετάσχουν σε έναν τελικό Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά μετά από 24 ολόκληρα χρόνια στην ιστορία της διοργάνωσης.
Λίγοι πόνταραν στην αρχή του τουρνουά πως η Γαλλία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου αφού το Μουντιάλ ξεκίνησε με πολλούς απόντες και ηχηρά ονόματα.
Ο φετινός κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά, ο Πολ Πογκμπά, ο Ν΄Γκολό Καντέ αλλά και ο Λούκας Ερναντέζ , άλλοι νωρίτερα από την πρώτη σέντρα και άλλοι αργότερα, όλοι τους μπήκαν στην λίστα με τους “λαβωμένους” και απόντες.
Ωστόσο ο Ντεσάν είχε θάρρος και μάτια για τους παρόντες και είδε τον Γκριζμάν να “θυσιάζεται” στον βωμό της ομάδας και να “μετακομίζει” από την επίθεση για να βρίσκεται παντού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου σχεδόν σε όλα τα ματς.
Τον Ζιρού στα 36 του χρόνια όχι μόνο να “μπαίνει στα παπούτσια” του Μπενζεμά αλλά όντας “άσφαιρος” στο προηγούμενο Μουντιάλ να βρίσκει δίχτυα 4 φορές και να προσπερνά τον Τιερί Ανρί στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με το εθνόσημο.
Μπροστά από όλους ο Κιλιάν Εμπαπέ ο οποίος στα 24 του με 5 γκολ και 3 ασίστ δείχνει πως θα φορέσει σύντομα το στέμμα όταν έλθει η ώρα της εκθρόνισης των: Μέσι- CR7.
Η ικανότητα του Ντεσάν να διατηρεί σε τόσο υψηλό επίπεδο αυτή την εθνική Γαλλίας και να έχει ετοιμοπόλεμους ανά πάσα στιγμή όλους τους διεθνείς του από το ρόστερ φάνηκε και στον πρόσφατο ημιτελικό όταν οι άρρωστοι: Ραμπιό – Ουπαμεκανό έμειναν εκτός αλλά οι αντικαταστάτες τους: Φοφανά – Κονατέ ήταν εκ των κορυφαίων στο ματς.
Στα νοκ άουτ αρχικά η Γαλλία εμπόδισε την Αγγλία να επιστρέψει σπίτι της το τρόπαιο , σε ένα από τα πιο ωραία ματς του τουρνουά, ενώ στην συνέχεια πέρασε από μια ακόμη δοκιμασία αφού στα ημιτελικά απέκλεισε το εκπληκτικό Μαρόκο με το τελικό σκορ (2-0) να μην “λέει” όλη την αλήθεια σχετικά με την δυσκολία του αγώνα.
Σχετικά με το ρεπορτάζ οι: Ραμπιό- Ουπαμεκανό επιστρέφουν στο αρχικό σχήμα ενώ δεν αλλάζει το “4-2-3-1” με τον Ζιρού στο “9” και τους: Ντεμπελέ, Γκριζμάν και Εμπεπέ πίσω του. Οι: Ραμπιό- Τσουαμενί θα είναι στον άξονα ενώ οι: Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό και ο Βαράν στα μετόπισθεν με τον Γιορίς κάτω από τα δοκάρια.
Η Αργεντινή από τα δάκρια απόγνωσης στο Μουντιάλ του 2014 θέλει να επιστρέψει 8 χρόνια μετά στα δάκρια χαράς για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στα γήπεδα του Κατάρ.
Οι πρωταθλητές του 1978 και του 1986 θέλουν να ράψουν το 3ο αστέρι στην φανέλα τους στο τελευταίο παιχνίδι σε Μουντιάλ ,όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, του Λέο Μέσι.
Ο 35χρονος σούπερ σταρ λίγο καιρό αφότου ξόρκισε με την κατάκτηση του το Κόπα Αμέρικα θέλει να πράξει το ίδιο και σε Μουντιάλ για να μπορέσει να παραλάβει το στέμμα από τον αείμνηστο τεράστιο Ντιέγκο Μαραντόνα. Και τι δεν έχει κάνει άλλωστε σε αυτό το Μουντιάλ ο Μέσι.
Με την συμμετοχή του στον τελικό ξεπερνάει τον Λόταρ Ματέους με 26 σε αγώνες Μουντιάλ. Με την ασίστ του στον ημιτελικό στον Αλβάρες ξεπέρασε τον Ντιέγκο Μαραντόνα με 9 στην συγκεκριμένη κατηγορία σε Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ τέλος με τα 5 γκολ που έχει ήδη πετύχει προσπέρασε τον Γκαμπριέλ Μπατιστούντα και σε αυτόν τον τομέα.
Σίγουρα δεν θέλουν να ισοφαρίσουν το αρνητικό ρεκόρ της Γερμανίας με 4 χαμένους τελικούς στην διοργάνωση αλλά έχει στα υπέρ της και τα δυο γκολ μέσο όρο που σκοράρει ανά 90λεπτο στον θεσμό αλλά και τα όχι περισσότερα από έξι σουτ ανά ματς επίσης που δέχεται στα μετόπισθεν.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Ισπανία το 2010 κατάφερε να φτάσει στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο έχοντας χάσει στην πρεμιέρα του τουρνουά όπως συνέβη με την Αργεντινή και την ήττα της από την Σαουδική Αραβία (1-2) στο τρέχον.
Δίχως απουσίες της τελευταίας στιγμής αναμένεται να δούμε στο “4-3-3” τον Μαρτίνεζ κάτω από τα δοκάρια, τους Ακούνια, Οταμέντι, Ρομέρο και Μολίνα στα μετόπισθεν ενώ οι: Ντε Πολ, ΜακΆλίστερ και Ένστο Φερνάντες θα είναι στην μεσαία γραμμή με τους: Ντι Μαρία, Αλβάρες και Μέσι στην επιθετική τριπλέτα.
Προϊστορία: Από την φάση των ομίλων του 1978 η Γαλλία δεν έχει χάσει ποτέ της από εθνική ομάδα της Νοτίου Αμερικής σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Συνολικά σε 5 μεταξύ τους αναμετρήσεις η Αργεντινή έχει κερδίσει στις 4 και η Γαλλία σε μόλις μια. Ήταν όμως η πιο πρόσφατη το αλησμόνητο 4-3 στο Μουντιάλ της Γαλλίας ενώ από την πλευρά της η Αργεντινή έχει κερδίσει σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου δυο φορές. Το 1930 με 1-0 και το 1978 με 2-1.
* Από ένστικτο – άλλωστε πως αλλιώς να προσεγγίσεις στοιχηματικά έναν τελικό Μουντιάλ; – θα διαλέξω την Αργεντινή και τον Μέσι για να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Επιλέγω ωστόσο το σενάριο να μην γίνει αυτό στο 90λεπτο.
Κάνουμε σούμα. Χ τελικό (3.00), Αργεντινή κατάκτηση ( 1,90) και Μέσι Anytime σκόρερ ( 2,75).
ΠΡΟΤΑΣΗ: Κατάκτηση Αργεντινής