Αγωνιστική δράση ή πρεμιέρα αν προτιμάτε στην Αργεντινή, με το ματς στην Κόρδοβα ανάμεσα στην τοπική Ινστιτούτο και τη νεοφώτιστη Ντεπορτίβο Ριέστρα να είναι αυτό που ανοίγει χρονικά το σημερινό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί πως και φέτος συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο η Λίγκα Προφεσιονάλ, με την Κόπα Ντε Λα Λίγκα και το κανονικό πρωτάθλημα, με τις δύο νικήτριες στην συνέχεια να παίζουν στον τελικό. Οι 28 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των δεκατεσσάρων στην Κόπα Ντε Λα Λίγκα, με τις τέσσερις πρώτες να παίρνουν την πρόκριση για τα πλέι οφ και τα χιαστί νοκ άουτ.
Τελευταίο αγωνιστικό δείγμα για την Ινστιτούτο, η λευκή ισοπαλία στο «Μονουμεντάλ» με την Ρίβερ Πλέιτ, στα τέλη Νοεμβρίου, στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της προηγούμενης Κόπα Ντε Λα Λίγκα, με την ομάδα της Κόρδοβα να τερματίζει τελικά στην 7η θέση και το -3 από την πρώτη τετράδα του 1ου ομίλου. Μια θέση βέβαια που δεν της έδωσε την πρόκριση στα πλέι οφ, αλλά ήταν θεωρητικά επιτυχία, καθώς ο βασικός της στόχος ήταν η παραμονή και να αποφύγει τις περιπέτειες στην ειδική βαθμολογία του υποβιβασμού.
Στην άλλη πλευρά, ονειρική η περσινή χρονιά για τη Ντεπορτίβο Ριέστρα, καθώς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της 2ης κατηγορίας τερμάτισε στην 7η θέση στου 2ου ομίλου, αλλά κατάφερε στα πλέι οφ να πραγματοποιήσει την έκπληξη και να πανηγυρίσει την άνοδο, όντας πλέον στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πιο συγκεκριμένα, τα «θύματα» κατά σειρά στα πλέι οφ, η Σαν Μαρτίν Τουκουμάν (1-0) στους «16», η Κίλμες (1-0, 1-1) στα προημιτελικά, η Αλμιράντε Μπράουν (2-0, 2-0) στα ημιτελικά και η Ντεπορτίβο Μαϊπού (1-0) στον τελικό.
Προϊστορία: Δύο ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς ανάμεσα στην Ινστιτούτο και τη Ντεπορτίβο Ριέστρα στην Κόρδοβα την τελευταία δεκαετία.
Οι πρεμιέρες σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα κρύβουν παγίδες. Παρ’ όλα αυτά, θα δείξω εμπιστοσύνη στην Ινστιτούτο, ποντάροντας στον παράγοντα έδρα, αλλά και στο ότι πολύ πιθανό ο ενθουσιασμός στην «πρωτάρα» Ντεπορτίβο Ριέστρα να μην βγει σε καλό.
Εκτίμηση: 1