ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Ακτή Ελεφαντοστού – Νιγηρία

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Ακτή Ελεφαντοστού – Νιγηρία
Spread the love

Ο τελικός της φετινής διοργάνωσης, με την διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού να φιλοξενεί τη Νιγηρία, σημειώνοντας, πως σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Η δεύτερη μονομαχία μάλιστα των δύο ομάδων, καθώς είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στην φάση των ομίλων με νικήτρια τη Νιγηρία.      

Πορεία βγαλμένη πραγματικά από τα παραμύθια για την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ξεκίνησε με το 2-0 της πρεμιέρας σε βάρος της αδύναμης Γουινέας Μπισάου και η οποία στην συνέχεια, μετά το 0-1 από τη Νιγηρία και το βαρύ 0-4 την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων από την Ισημερινή Γουινέα ήταν κατά μεγάλο ποσοστό αποκλεισμένη. Άξιο αναφοράς μάλιστα, πως αμέσως μετά το 0-4 από την Ισημερινή Γουινέα απομακρύνθηκε ο70χρονος Γάλλος προπονητής Ζαν-Λουίς Γκασέ, χωρίς η ομοσπονδία της χώρας να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων ομίλων. Το θαύμα όμως που ελάχιστοι περίμεναν έγινε και η Ακτή Ελεφαντοστού προκρίθηκε ως μία εκ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων των ομίλων, λόγω της απίστευτης «αυτοκτονίας» της Γκάνας και το «δώρο» του αδιάφορου ουσιαστικά Μαρόκου που κέρδισε την Ζάμπια. Μαγικά πράγμα ακολούθως στους «16» με την Ακτή Ελεφαντοστού να ισοφαρίζει λίγο πριν το φινάλε την Σενεγάλη (1-1), ο Μανέ να χάνει τετ α τετ στην παράταση και οι διοργανωτές να επικρατούν στην διαδικασία των πέναλτι, ενώ υπήρχε και συνέχεια στον προημιτελικό με το Μάλι. Μπροστά στο σκορ το Μάλι, που είχε και χαμένο πέναλτι, με την Ακτή να ισοφαρίζει στα χασομέρια και να κερδίζει 2-1 στη λήξη της παράτασης, παίζοντας με παίκτη λιγότερο. Απόλυτα δίκαιο πάντως το 1-0 του ημιτελικού σε βάρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς η Ακτή είχε περισσότερες, πιο σημαντικές ευκαιρίες και ένα δοκάρι και δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα μετά το 1-0 του εξηκοστού πέμπτου λεπτού.

Στον αντίποδα, στην 2η θέση του 1ου ομίλου η Νιγηρία, αν και ισοβάθμησε με την Ισημερινή Γουινέα, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 στην πρεμιέρα, επικρατώντας στα άλλα δύο ματς, με 1-0 σε βάρος της Ακτής Ελεφαντοστού και 3-0 της Γουινέα Μπισάου. Ποιότητα και αποτελεσματικότητα ο συνδυασμός ακολούθως τόσο στην φάση των «16» με το δίκαιο 2-0 σε βάρος του Καμερούν όσο και στο 1-0 των προημιτελικών με την Ανγκόλα, ενώ με σύμμαχο και την τύχη στα ημιτελικά με τη Νότια Αφρική. Το πέναλτι του Εκόνγκ (ΠΑΟΚ) την έβαλε μπροστά στο σκορ στο εξήντα πέντε, η «απάντηση» της Νότιας Αφρικής με τον ίδιο τρόπο στο ενενήντα, με τη Νιγηρία να έχει σύμμαχο την τύχη στο φινάλε, καθώς πριν προλάβει να συνέλθει από την ισοφάριση, είδε την αντίπαλο της να έχει μια κραυγαλέα ευκαιρία για να της «κλέψει» την πρόκριση. Μια πρόκριση τελικά που ήρθε στην διαδικασία των πέναλτι, με τη Νιγηρία πλέον να στοχεύει σήμερα στο τέταρτο κύπελλο εθνών Αφρικής στην ιστορία της.

Απίστευτη η πορεία της Ακτής Ελεφαντοστού, η οποία έχει και το αβαντάζ έδρας, αλλά και σύμμαχο την ρέντα, τουλάχιστον μέχρι την σημερινή αναμέτρηση. Πολύ καλή πάντως στην φετινή διοργάνωση η Νιγηρία, απόλυτα δίκαιη η παρουσία της στον τελικό, με ψεγάδι ίσως την χαλάρωση που έδειξε όταν βρέθηκε μπροστά στο σκορ στον ημιτελικό με τη Νότια Αφρική.

Εκτίμηση:  G/G

(Visited 1.695 times, 1 visits today)
About Author

Θεόφιλος Κουκίδης

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x