ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Με Λουκάκου και CR7

Με Λουκάκου και CR7
Spread the love

Από το 2000 μόλις δυο φορές έχει κατακτήσει “Χρυσό Παπούτσι” ποδοσφαιριστής εθνικής ομάδας που κατέκτησε στην ίδια διοργάνωση και το Euro.

Αυτό έγινε το 2008 και το 2012 στα χρόνια της παντοκρατορίας της Ισπανίας με τον Βίγια και τον Φερνάντο Τόρες αντίστοιχα.

Νωρίτερα αυτό είχε συμβεί και άλλες φορές τον 1980 με την Δυτική Γερμανία και τον Κλάους Άλοφς και το 1984 με τον τρομερό Πλατινί με την εθνική Γαλλίας ο οποίος κατέχει και το σχετικό ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ (9). Το 1988 Φαν Μπάστεν με τους “Ιπτάμενους Ολλανδούς” και το 1992 ο Χένρικ Λάρσεν με Δανία που ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του τουρνουά πριν εμφανιστεί βέβαια η εθνική του Ότο Ρεχάγκελ στο έπος του 2004.

Στο πιο πρόσφατο Euro2020 την πρώτη θέση μοιράστηκαν ο CR7 και ο Τσέχος Πάτρικ Σικ με 5 γκολ αλλά τυπικά την πρωτιά πήρε ο Ρονάλντο λόγω του ότι είχε καταγράψει και μια ασίστ.

Συνήθως για πρώτους σκόρερ ποντάρουμε σέντερ φορ ή το πολύ πολύ 10άρια που έχουν πολύ ώρα την μπάλα στα πόδια τους και πατάνε συχνά την αντίπαλη περιοχή. Κρίνουμε με βάση την εικόνα τους στα εγχώρια πρωταθλήματα αφού το momentum παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάσει το γεγονός πως σπάνια μια εθνική ομάδα συμπεριφέρεται όπως ένας σύλλογος στον τρόπο παιχνιδιού του.

Μην ξεχνάμε πως σε αυτά τα τουρνουά δεν μετράει τόσο η τακτική όσο η ομοιογένεια , το κίνητρο των παικτών που απαρτίζουν μια εθνική ομάδα αλλά και το … φεγγάρι εννοώντας την ημέρα ή την βραδιά στην οποία θα βρεθεί μια εθνική ομάδα.

Άρα, ο τρόπος παιχνιδιού – ανάπτυξης της εκάστοτε εθνικής τους ομάδας , αν δηλαδή παίζει με 4-4-2, ή με 4-3-3 , είναι σημαντικός όπως βέβαια και οι συμπαίκτες του υποψήφιου πρώτου σκόρερ όπως π.χ δηλαδή αν υπάρχει το κλασικό “10άρι” που θα “σερβίρει” ή ταχυδυναμικά εξτρέμ που θα πλαγιοκοπούν και θα σεντράρουν με αποδέκτη αυτόν. Άλλο ένα κριτήριο , το οποίο ωστόσο έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ήταν το πόσο μακριά θα φτάσει η ομάδα του στο τουρνουά. Ωστόσο για αυτό το θέμα αναφέρθηκα στον πρόλογο του κειμένου.

Σε αυτή την λογική οι περισσότερες , αν όχι όλες, οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν στα πρώτα φαβορί τον Κιλιάν Εμπαπέ της Ρεάλ Μαδρίτης , τον Χάρι Κέιν , τον 39χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο στο τελευταίο του Euro και ακολουθούν οι: Ρομέλου Λουκάκου, Τζουντ Μπέλιγχαμ, Φιλ Φόντεν και οι: Ολιβιέ Ζιρού, Αντουάν Γκριζμάν.

Αναφορικά στον Κιλιάν Εμπαπέ ο νέος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε την σεζόν με 29 γκολ σε 34 συμμετοχές στο Σαμπιονά εκ των οποίων τα 7 ερχόμενος ως αλλαγή με την φανέλα της Παρί.

Με το εθνόσημο όλοι θυμόμαστε πόσο κομβικός ήταν στον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ όπου το χατ τρικ του δεν έφτασε για να χριστεί πρωταθλητής κόσμου σε μια ματσάρα που κατέληξε ένα μπράντεφερ ανάμεσα σε αυτόν και τον Λιονέλ Μέσι με τελικό νικητή τον “Αργεντινό” μάγο.

Η Γαλλία του Ντεσάν θα φτάσει μακριά και ο ίδιος θα είναι ο παραλήπτης της μπάλας σε πολλές περιπτώσεις είτε παίζει ο Ζιρού στο “9” είτε όχι.

Ο Ντεμπελέ παίζει πιο πολύ πάνω στην γραμμή και ο φοβερός Γκριεζμάν έχει άλλον ρόλο εδώ και χρόνια θυμίζοντας λίγο… Αραούχο στην ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Ο Χάρι Κέιν στην “παρθενική” του χρονιά στο Μόναχο πέτυχε 36 (!) γκολ σε 32 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα. Τρομερά νούμερα. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη.

Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν μεγάλο γκολτζή και αντίστοιχα νούμερα έτρεχε και στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Τότεναμ.

Τον βοήθησε και ο τρόπος που παίζουν οι Βαυαροί οι οποίοι έχουν μάθει να “ταΐζουν” με το παιχνίδι τους το 9άρι τους διαχρονικά εδώ και χρόνια.

Και βέβαια μιλάμε για βαρβάτα 9άρια από την εποχή του Γκέρντ Μίλερ ως αυτή του Λεβαντόφσκι. Ωστόσο ο Κέιν στην εθνική Αγγλίας έπαιζε και λίγο πιο περιφερειακός αλλά εκτιμώ πως τώρα αυτό θα αλλάξει μιας και για αυτόν τον ρόλο υπάρχει ίσως ο κορυφαίος του είδους που ονομάζεται Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση γιατί ακριβώς είναι μια κατηγορία από μόνος του. Μυθική καριέρα και λογικά , γιατί με τον Ρονάλντο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, φινάλε σε εθνικό επίπεδο σε μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Στα 39 του μπορεί στην Σαουδική Αραβία να μην πήρε κάποιο τίτλο , αφού κατέληξαν όλα στην Αλ Χιλάλ, αλλά πρόλαβε να σκοράρει με την φανέλα της Αλ Νάσρ 35 γκολ σε 31 συμμετοχές!

Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για παίκτη με τα περισσότερα γκολ (14) σε τελικές φάσεις Euro, τις περισσότερες συμμετοχές αφού πλέον θα αριθμεί έξι αλλά και τον πρώτο σκόρερ στην προηγούμενη διοργάνωση μαζί με τον Σλοβένο Σικ.

Στο πιο πρόσφατο φιλικό κόντρα στην Ιρλανδία επικράτησαν με 3-0 με τον Ρονάλντο να παίζει βασικός και να σκοράρει δυο τέρματα.

Ναι μεν τα τελευταία χρόνια το σκοράρισμα κάπως μοιράζεται στους Ίβηρες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Πορτογαλία είναι σε έναν όμιλο που εκτιμώ πως θα έχουμε μεγάλα σκορ ( Τουρκία, Γεωργία και Τσεχία) ενώ την ίδια ώρα ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ του έχει υποσχεθεί πως θα ξεκινά βασικός στο τουρνουά ενώ λογικά θα έχει και την ευθύνη για όλα τα στημένα παρά την παρουσία του Μπρούνο Φερνάντες στην 11άδα.

Δίνω μεγάλη τύχη και στον Λουκάκου. Ο 31χρονος επιθετικός προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν με την Ρόμα πετυχαίνοντας 13 γκολ σε 20 συμμετοχές.

Παρά το γεγονός πως δεν έπιασε τα νούμερα της διετίας 2019/20 στην Ίντερ με 23 και 24 γκολ αντίστοιχα.

Στους “Κόκκινους Διαβόλους” θα έχει έναν Ντε Μπρούινε ο οποίος είναι στα pick του όπως είδαμε στο λίγο χρονικό διάστημα που πρόλαβε να παίξει στο φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ όπου στέφτηκε ξανά πρωταθλητής με την Μ.Σίτι. Ευφυής και μετρ στις ασίστ. Το ίδιο εκτιμώ πως αντιστοιχεί και με τους φορμαρισμένους winger της ομάδας όπως ο Ντοκού της Μ.Σίτι και ο Τροσάρ της Άρσεναλ που τερμάτισαν στην 1η και την 2η θέση αντίστοιχα στον φετινό “μαραθώνιο” της Πρέμιερ Λιγκ με πολύ δυνατά στατιστικά και εμφανίσεις.

(Visited 106 times, 1 visits today)
About Author

Γιάννης Καρατζαφέρης

Προηγούμενο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x