ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Προημιτελικός Euro 2024: Ισπανία – Γερμανία

Προημιτελικός Euro 2024: Ισπανία – Γερμανία
Spread the love

Τιτανομαχία” στη Στουτγκάρδη με την κόντρα ανάμεσα σε δύο μεγάλα φαβορί του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με κάθε ομάδα να ποντάρει στα δικά της “οπλα” ώστε να φτάσει στην επικράτηση…

Οι ομάδες με τον υψηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας μέχρι τώρα στην τελική φάση του Euro (είναι κι οι δύο πρώτες σε πιθανότητες κατάκτησης σύμφωνα με τον ….υπερ-υπολογιστή της Opta) μας υπόσχονται μία… συναρπαστική μάχη! Η Γερμανία (ως τώρα συνολικα σε προημιτελικούς μουντιάλ και Euro εχει 15/18 προκρίσεις, ποσοστό 83% για τα “παντσερ”!)  είναι η πρώτη επίθεση ως τώρα στο τουρνουά με δέκα γκολ  – δύο παθητικό από Σκωτία και Ελβετία –  πέντε από αυτά βέβαια τη σημείωσε στην πρεμιέρα κόντρα στην πολύ κακή και παθητική Σκωτία.

Η Ισπανία από την πλευρά της (η μόνη με 4/4 νικες) έχει βάλει εννέα γκολ, τα τέσσερα από αυτά στην πρόσφατη νίκη 4-1 με ανατροπή επί της Γεωργίας (αυτογκολ Le Normand, η μοναδική παραβίαση της εστίας του Simon στο τουρνουα) στους 16 όπου είχε κατοχή μπάλας 75% παρότι η συνολική της κατοχή στο φετινό Euro είναι στο 58,5. Παράλληλα είναι και οι δύο ομάδες με την ποιοτικότερη κατοχή σε ότι αφορά στην ακρίβεια πασών (92,2% η Γερμανία, στο 91 η Ισπανία)

Η Ισπανία προπορεύεται στην κατηγορία των “Xgoals” (“expected goals” δηλαδή τα “αναμενόμενα γκολ” με βάση τις ευκαιρίες/απειλές που δημιούργησε στην αντίπαλη εστία) με 8.9, όσα δηλαδή έχουν σκοράρει (9)! Στον αντίποδα η Γερμανία που διαθέτει τον παίκτη με τις περισσότερες “on target” στο τουρνουά (το … “ψευτοεννιάρι” Havertz με 9 εκ των οποίων όμως οι δύο ήταν εκτελέσεις πέναλτι) είναι η πιο αποτελεσματική για να μην πούμε …“κυνική” από απόψεως σκοραρίσματος σε σύγκριση με τις απειλές που δημιουργεί: 10 γκολ με συντελεστή 7.68 “αναμενόμενων γκολ” δηλαδή σημείωσε παραπάνω 2.32 γκολ σε σχέση με τα “Xgoals” της.

Key-players” για τη Γερμανία είναι χωρίς αμφιβολία ο Jamal Musiala όχι μόνο για τα τρία γκολ που έχει σημειώσει αλλά για τη γενικότερη ποιότητά του και την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός που ίσως αποδειχτεί καθοριστική σε ένα οριακό προημιτελικό οπως αυτός. Μαζί του κι ο 34χρονος Tony Kroos που αποτελεί μακράν τον κορυφαίο πασέρ του τουρνουά, μακράν ο πρώτος σε προωθητικές πάσες (“line breaking passes”) ανάμεσα στις γραμμές (125) και το απίστευτο ποσοστό εύστοχων πασών 95% (411/431). Σε τρίτο πλάνο ο κορυφαίος αμυντικός της ομάδας Rudiger (δευτερος συνολικά στη διοργάνωση σε ανακτήσεις μπάλας με 33)

Η Ισπανία έχει παραπάνω X-factors με την τετράδα Lamine Yamal (νεαρότερος που ξεκίνησε σε νοκ άουτ Euro ξεπέρασε τον αντίστοιχο της περασμενης τελικής φάσης Pedri που φέτος δεν είναι τόσο καλά όσο οι άλλοι), Nico Williams, Rodri, Fabian Ruiz και Cucurella που δεν αποκλείεται να είναι ο κορυφαίος αριστερός μπακ του Euro 2024. Περισσότερο ρόλο – κλειδί από όλους δείχνει ότι έχει ο Fabian Ruiz οχι μόνο για την άμεση εμπλοκή του σε τέσσερα Ισπανικα τέρματα (δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ) αλλά για τις πέντε “on target” τελικές του, τις περισσότερες (μαζι με τον De Bruyne) από παίκτη του Euro που δεν είναι ούτε φορ, ούτε εξτρέμ!

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως ηFuria Rojaέχει στον πάγκο της τον άνθρωπο που γνωρίζει τους παίκτες του ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συμπατριώτη του. Ο Luis de la Fuente έχει κατακτήσει τρία τρόπαια με το εθνόσημο σε …όλα τα επίπεδα (συν το ασημένιο μετάλλιο με την Ολυμπιακή ομάδα το 2021): Πέρσι με την ανδρών το Nations League στα πέναλτι κόντρα στη Κροατία αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης με την U21 το 2019 στην Ιταλία και θριαμβευτής και του Euro U19 στην …Κατερίνη το 2015! Σε αυτή τη διαδικασία …ωρίμανσης του έμψυχου υλικού είχε υπό τη δική του καθοδήγηση παίκτες του τωρινού ρόστερ (Simon, Rodri Merino, Fabian Ruiz, Dani Olmo Oyarzabal, Pedri, Cucurella κλπ). Στόχος του 63χρονου προπονητή είναι στις 14 Ιουλίου να προσθέσει και τέταρτο …παράσημο στην πολύτιμη συλλογή του!

Η Ισπανία εκτός …συγκλονιστικου απροόπτου θα παρατάξει τη γνωστή της ενδεκάδα, δεν έχει λογο να αλλάξει κατι στην παρούσα φάση ο De la Fuente. Αν υπάρχει έστω και μικρή πιανοτητα να αλλαξει κάτι ίσως ο Dani Olmo αντι του Pedri. Από πλευράς Γερμανών ο Jonatan Tah επιστρέφει απο τιμωρία στη θεση του Slotterbeck στα στοπερ διπλα στον Rudiger. Μαλλον ο Raum βασικος αριστερος μπακ αντι του Mittlestadt , λογικα Wirtz ενδεκαδα και παγκο ο Sane..

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Σχεδον ισορροπία του …τρόμου! Σε 26 φορές που συναντηθηκαν η Γερμανια εχει ελαχιστο προβαδισμα σε νίκες: 9 επικρατήσεις εναντι 8 των Ισπανών και άλλα 9 ματς ισοπαλα. Σημαντικοτερα ραντεβού τους ο τελικός Euro 2008 στη Βιέννη και ο ημιτελικος μουντιαλ 2010 στο Ντέρμπαν, αμφοτερες Ισπανικες νικες με 1-0 (και στις δυο περπτωσεις η “furia roja” πήρε το κύπελλο). Ισοπαλο 1-1 στο μουντιαλ του Κατάρ το μεταξυ τους ματς στη φαση των ομιλων, με το εντυπωσιακό 6-0 είχαν νικήσει οι Ισπανοί στο Nations League το 2020 (χατ τρικ Ferran Torres)!

Spain: Simon; Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella; Pedri, Rodri, Ruiz; Yamal, Morata, Williams

Germany: Neuer; Kimmich, Tah, Rudiger, Raum; Kroos, Andrich; Musiala, Gundogan, Wirtz; Havertz

ΠΡΟΤΑΣΗ: γκολ-γκολ / πιθανοί σκορερς Musiala, Yamal / assist Kroos, Yamal, Fabian Ruiz

(Visited 551 times, 1 visits today)
About Author

Νίκος Στρατής

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x