Η αναμέτρηση της Ομόνοιας με τη Ριέκα για τα νοκ-άουτ του UEFA Conference League αποτελεί μια πρόκληση υψηλών απαιτήσεων, καθώς οι δύο ομάδες μοιράζονται παρόμοιο αγωνιστικό εκτόπισμα και έχουν ιστορικό αμφίρροπων μαχών από το παρελθόν. Με τον πρώτο αγώνα στο ΓΣΠ, οι «πράσινοι» στοχεύουν σε ένα σκορ ασφαλείας εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους, την ώρα που η κροατική ομάδα παραμένει ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος και τακτικά πειθαρχημένος αντίπαλος. Η πρόκριση αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες και στη διαχείριση της κόπωσης, δεδομένου ότι η Ομόνοια βρίσκεται εν μέσω ενός απαιτητικού προγράμματος στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί ξανά αντιμέτωπες στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2006/07, με την Ομόνοια να προκρίνεται με συνολικό σκορ 4-3 (2-2 εκτός, 2-1 εντός).
Στη League Phase , οι δύο ομάδες τερμάτισαν στις εξής θέσεις, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή τους στα πλέι οφ των νοκ-άουτ:
• Ριέκα: Κατέλαβε τη 16η θέση με 9 βαθμούς σε 6 αγώνες, έχοντας συντελεστή τερμάτων +3. Ως ομάδα που τερμάτισε στο γκρουπ των θέσεων 9-16, θεωρείται «ισχυρή» στην κλήρωση και θα δώσει τον επαναληπτικό στην έδρα της.
• Ομόνοια: Τερμάτισε στην 22η θέση με 7 βαθμούς και μηδενικό συντελεστή τερμάτων (7 γκολ υπέρ, 7 κατά). Καθώς βρέθηκε στο γκρουπ των θέσεων 17-24, είναι η «ανίσχυρη» του ζευγαριού και ξεκινά τις υποχρεώσεις της εντός έδρας.
Οι δύο ομάδες διανύουν διαφορετικές πορείες στα εγχώρια πρωταθλήματά τους, με την Ομόνοια να βρίσκεται σε τροχιά τίτλου και τη Ριέκα να παλεύει για τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη:
• Ομόνοια Λευκωσίας: Βρίσκεται στην 1η θέση του Κυπριακού Πρωταθλήματος με 54 βαθμούς μετά από 22 αγώνες. Διαθέτει την κορυφαία επίθεση με 55 γκολ και διατηρεί μια διαφορά ασφαλείας 8 βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ Λάρνακας.
• Ριέκα: Κατέχει την 3η θέση στο Κροατικό Πρωτάθλημα με 32 βαθμούς σε 22 αγώνες. Αν και απέχει σημαντικά από την κορυφή (η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει 48 βαθμούς και η Χάιντουκ 43 ), δίνει μάχη για να διατηρηθεί στην πρώτη τριάδα, ισοβαθμώντας με τη Βαραζντιν.
Στατιστικά:
Ομόνοια : Παραμένει αήττητη στην έδρα της στους τελευταίους 5 ευρωπαϊκούς αγώνες, με το κοινό της να αποτελεί τον «12ο παίκτη». Διαθέτει μια από τις πιο “καυτές” επιθέσεις στην Κύπρο με 2.5 γκολ ανά αγώνα (55 γκολ σε 22 ματς), ενώ στην Ευρώπη σκοράρει σταθερά στο ΓΣΠ.
Ριέκα : Στο Conference League είναι η ομάδα με τα περισσότερα Clean Sheets (4 σε 6 αγώνες), δεχόμενη γκολ μόλις σε δύο αναμετρήσεις της League Phase. ίναι από τις πιο “σκληρές” ομάδες της διοργάνωσης, με υψηλό μέσο όρο φάουλ και καρτών (2.8 κίτρινες ανά αγώνα).
• Πειθαρχικός Έλεγχος: Η Ριέκα είναι πιο “επιθετική” στο παιχνίδι της με 16 κίτρινες και 1 κόκκινη κάρτα, ενώ η Ομόνοια έχει δεχθεί 17 κίτρινες αλλά καμία κόκκινη μέχρι στιγμής.
Απουσίες
Ο Μάριτς δεν θα είναι στη διάθεση του Χένινγκ Μπεργκ λόγω καρτών, ενώ δεν υπολογίζονται οι Γιόβετιτς, Κίτσος, Αγκουζούλ και Μαγιαμπέλα. Στα θετικά, επιστρέφει ο Μπάλκοβετς, ο οποίος ξεπέρασε τη γρίπη που τον ταλαιπωρούσε. Όσον αφορά τον Νικόλα Παναγιώτου, ο οποίος πέρασε εκτός στα τελευταία λεπτά στον αγώνα κόντρα στην ΕΝΠ, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και θα διαφανεί τις επόμενες μέρες αν θα συμπεριληφθεί στην αποστολή. Μυϊκό τραυματισμό υπενθυμίζεται πως αντιμετωπίζει ο Εβάντρο χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για την επιστροφή του.
Η Ριέκα ταξιδεύει στη Λευκωσία με σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο κορυφαίος της δημιουργός, Τόνι Φρουκ, ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο δάχτυλο του ποδιού, καθιστώντας τη συμμετοχή του εξαιρετικά αμφίβολη. Παράλληλα, ο προπονητής της ομάδας δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του επιθετικού Σάμουελ Βινιάτο, ενώ εκτός δράσης παραμένουν ο έμπειρος αμυντικός Μίλε Σκόριτς και ο νεαρός Νόελ Μποντέτιτς, περιορίζοντας τις επιλογές στο αμυντικό rotation των Κροατών.
Προϊστορια
Η προϊστορία των αναμετρήσεων μεταξύ Ομόνοιας και Ριέκα είναι περιορισμένη αλλά θετική για την κυπριακή ομάδα, καθώς οι δύο σύλλογοι έχουν συναντηθεί μόνο μία φορά σε διπλούς αγώνες στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, αναμετρήθηκαν στον Α’ Προκριματικό Γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2006/07, με την Ομόνοια να παίρνει την πρόκριση:
• 13 Ιουλίου 2006 (Ριέκα – Ομόνοια 2-2): Στον πρώτο αγώνα στην Κροατία, η Ομόνοια πήρε ένα παλικαρίσιο αποτέλεσμα.
• 27 Ιουλίου 2006 (Ομόνοια – Ριέκα 2-1): Στον επαναληπτικό της Λευκωσίας, η Ομόνοια επικράτησε με γκολ των Γκροτζανόφσκι και Βακουφτσή , σφραγίζοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 4-3.
Η Ομόνοια έχει παίξει και με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2021/22 (Προκριματικά Champions League) : Η Κυπριεακή ομάδα τότε είχε χασει με 2-0 εκτός και με 1-0 εντός έδρας και αποκλείστηκε με δύο ήττες ενώ η Ριέκα έπαιξε φέτος με την ΑΕΚ Λάρνακας (2025/26 – Conference League): . Ο αγώνας στην Κροατία έληξε ισόπαλος 0-0, με τη Ριέκα να έχει την υπεροχή (63% κατοχή και 23 τελικές), αλλά να μην μπορεί να διασπάσει την άμυνα της ΑΕΚ
Εκτίμηση:
Οι «πράσινοι» βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας 5 νίκες στους τελευταίους 6 αγώνες τους σε όλες τις διοργανώσεις. Αντίθετα, η Ριέκα επέστρεψε στις νίκες μόλις στις 14 Φεβρουαρίου (3-1 τη Βαραζντιν), αφού προηγουμένως είχε μείνει χωρίς νίκη για τρία συνεχόμενα παιχνίδια.
• Έδρα: Η δυναμική του ΓΣΠ και το γεγονός ότι η Ομόνοια σκοράρει κατά μέσο όρο 2.67 γκολ ανά αγώνα πρόσφατα, αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα για τον «άσο».
Πρόταση : 1