Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην σπουδαιότερη νοκ άουτ μονομαχία της φάσης των «16» του κυπέλλου εθνών Αφρικής, όπου θα βρεθούν αντιμέτωπες η κάτοχος του τροπαίου Σενεγάλη και η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού. Να σημειωθεί, πως σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.
Τα υπόλοιπα ζευγάρια: Πράσινο Ακρωτήριο – Μαυριτανία, Μάλι – Μπουρκίνα Φάσο και Μαρόκο – Νότια Αφρική. Να τονιστεί επίσης, πως η ομάδα που θα προκριθεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη στα προημιτελικά με τη νικήτρια του Μάλι – Μπουρκίνα Φάσο. Τα δύο ζευγάρια των προημιτελικών που έχουν προκύψει από τα ματς του Σαββατοκύριακου είναι το Νιγηρία – Ανγκόλα και το Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό – Γουινέα.
Μοναδική ομάδα που είχε τρεις νίκες στην φάση των ομίλων η Σενεγάλη, με την πρωταθλήτρια Αφρικής να επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί στο 3ο γκρουπ, επικρατώντας κατά σειρά 3-0 στην πρεμιέρα με την Γκάμπια, 3-1 του Καμερούν και 2-0 της Γουινέας. Στον αντίποδα, απίστευτα πράγματα στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα στο 2-0 σε βάρος της αδύναμης Γουϊνέας Μπισάου, πανηγυρίζοντας ακολούθως μια δραματική πρόκριση, παρά το γεγονός πως έμεινε στους τρεις βαθμούς. Πιο συγκεκριμένα, 0-1 ακολούθως από τη Νιγηρία, ενώ βαρύ 0-4 από την Ισημερινή Γουϊνέα που έφερε και την απομάκρυνση του 70χρονου Γάλλου Ζαν-Λουίς Γκασέ, πιστεύοντας πως η διοργανώτρια είχε αποκλειστεί. Παρ’ όλα αυτά, η Ακτή Ελεφαντοστού συνεχίζει, όντας στις τέσσερις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων, καθώς «αυτοκτόνησε», χωρίς υπερβολή η Γκάνα και το Μαρόκο, αν και ουσιαστικά αδιάφορο, κέρδισε την Ζάμπια.
Να πω την αλήθεια, πρώτη μου σκέψη ήταν ο «άσος», βάσει των όσων είδαμε στη φάση των ομίλων από την πρωταθλήτρια Αφρικής, Σενεγάλη και την διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού. Παρ’ όλα αυτά, τα νοκ άουτ είναι μια διαφορετική υπόθεση και όσο ανώτερη αγωνιστικά και αν δείχνει η πρωταθλήτρια Αφρικής, Σενεγάλη, δεν είναι απίθανο η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού να βγάλει αντίδραση και εγωισμό.
Εκτίμηση: G/G