ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Tελικός Nations League: Πορτογαλία – Ισπανία

Tελικός Nations League: Πορτογαλία – Ισπανία
Spread the love

Μεγάλος … Ιβηρικός τελικός του Nations League στην “Allianz Arena” του Μονάχου ανάμεσα σε δύο ομάδες που ήδη έχουν στη συλλογή τους ένα τρόπαιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης…

Η Πορτογαλία επικράτησε με 2-1 με ανατροπή απέναντι στην “οικοδέσποινα” Γερμανία την περασμένη Τετάρτη στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Αν και δέχτηκε το 1-0 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, κατάφερε να αντιδράσει και να πάρει τη νικη με 2-1 με τα γκολ των Τσίκο Κονσεϊσάο και Κριστιανο Ροναλντο! 

Ηταν εντυπωσιακή η μεταμόρφωση προς το καλύτερο για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στο δεύτερο ημίχρονο και το πώς οι Κονσεϊσάο και Βιτίνια άλλαξαν την εικόνα της ομάδας και σε τελική ανάλυση τις ισορροπίες του αγώνα, ειδικά ο Βιτινια που με την είσοδό του στο τερεν η Πορτογαλία πήρε το κέντρο και ο άσος της Παρί Σεν Ζερμεν που λίγες μέρες πριν στο ίδιο γήπεδο κατέκτησε το Champions League, ήταν ο ιδανικος μαέστρος που ανέβασε κατακύρυφα την ποιότητα της κατοχής μπάλας της ομάδας του .

Μάλιστα ο Τσίκο (Φρανσίσκο) Κονσεϊσάο που ισοφάρισε σε 1-1, άνοθιξε το δρόμο για την πρώτη νίκη των Πορτογάλων επί των Γερμανων σε τελική φάση τουρνουά εθνικών ομάδων μετά από πέντε σερί ήττες! Για να βρούμε την τελευταία Πορτογαλική νίκη επί της Γερμανίας σε μεγάλη διοργάνωση (τελική φάση επαναλαμβανουμε) πρέπει να πάμε στο Euro 2000 (!) και το εντυπωσιακό 3-0 των Ιβήρων με χατ – τρικ του Σέρζιο Κονσεϊσάο, πατέρα του Φρανσισκο!

Ο Ροναλντο (ρεκορτμαν συμμετοχών αλλά και κορυφαίος σκορερ με την Πορτογλαία με 220 ματς και 137 γκολ πλεον!) στα 40 του χρονια θα έχει την ευκαιρία να παίξει έναν ακομα τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την Πορτογαλία η οποία πριν εμφανιστεί ο Ροναλντο δεν ειχει παιξει ποτέ τελικό σε επιπεδο εθνικής ανδρων και επί των ημερών του CR7 παίζει για τέταρτη φορά τελικό (Euro 2004 ήττα απο την Ελλαδα και μαλιστα εντος έδρας, 2016 και 2019 κατακτήσεις Euro Nations League αντιστοιχα!).

Δεν υπάρχουν νεότερα σε ότο αφορά στο ρεπορτάζ των Πορτογάλων, ο Ρομπερτο Μαρτίνεθ λογικά θα ξεκινήσει βασικούς τους Κονσεϊσάο και Βιτινια που άλλαξαν τον ημιτελικό και έφεραν την ανατροπή με τη Γερμανια. 

Από την άλλη μεριά και η Ισπανία στον ημιτελικό πρόσφερε ακόμα μια σπουδαία ποδοσφαιρική παράσταση με τη νίκη της με 5-4 επί της Γαλλίας στον ημιτελικό της Στουτγκαρδης. Προηγήθηκε με 4-0 στο ημιχρονο και 5-1 στις αρχές του δευτέρου ημιχρονου, δυσκολεύτηκε παντως με την πίεση των Γαλλων στο β’ μερος δεχομενη τρια γκολ και νιωντας τελικα με 5-4

Η “φουρια ροχα” πάει για τρίτη σερί χρονια να κατακτήσει τροπαιο αφού πήρε το Nations League το 2023 (νικησε στα πεναλτι την Κροατία στον τελικό) ενώ περσι στον τελικό του Euro 2024 πήρε το κύπελλο με νίκη 2-1 επι της Αγγλίας στον τελικό του Βερολινου με σκορερς τους Νικο Γουιλιαμς και Οϊαρθαμπαλ.

Επιπλέον ο κοουτς Λουις Ντελα Φουεντε διεκδικεί πέμπτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο εθνικων ομάδων ως προπονητής. Κατεκτησε το Euro U19 το 2015 στην Κατερίνη, το Euro U21 το 2019 στα Ιταλικα γήπεδα και τα τρία κύπελλα με την εθνική ανδρων που αναφεραμε νωριτερα.

Η “φουρια ροχα” τερματισε άνετα πρώτη και αήττητη στον ομιλο του Nations League (5-1-0) ενώ στον διπλό προημιτελικό κοντρα στην Ολλανδια πέρασε δια …πυρός και σιδήρου στη διαδικασία των πέναλτι (ισοπαλία 2-2 εκτός έδρας , ίδιο σκορ και στη ρεβάνς, 3-3 στην παράταση και τελικά νίκη στη …ρώσικη ρουλετα των πεναλτι)!

Στα αγωνιστικα νεα των Ισπανων ισωςο  Ντανι Ολμο βρεθει στη θεση του σεντερ φορ αντι του Οϊαρθαμπαλ ενώ για τη θέση 9 υπάρχει και ο Μορατα. Αποντες ο τραυματιας Ντανι Καρβαχαλ καθώς και ο μεσος Ροντρι , οπως και οι στράικερς Αγιοθε Πέρεθ, Ασένθιο και Φεράν Τόρες.

Στατιστικα:

Επτά γκολ στα δύο τελευταια επισημα ματς στη διοργανωση εχει σημειωσει η Πορτογαλια

19 ματς αήττητη η Ισπανία 

Οκτω σερι ματς σκοραρουν οι Ισπανοι

Σερι εξι αγωνων που σκοραρουν δύο ή παραπανω γκολ τρεχει η “φουρια ροχα”

Δεύτερο Ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα σε οκτώ ημέρες (και μαλιστα στο ίδιο γήπεδο!) διεκδικει ο Φαμπιαν Ρουιθ που προσφατα πανηγυρισε το Champions League με την Παρι

Προϊστορια:

40 αναμετρησεις ως τωρα στο παρελθόν με την Ισπανια να εχει μικρο προβαδισμα (18-6-16)

Πιθανες συνθεσεις:

Πορτογαλια: Ντιογο Κόστα – Σεμεδο, Ρ.Ντιας, Ινάσιο, Ν.Μεντες – Βιτινια, Μπερναρντο Σίλβα – Κονσεϊσάο, Μπρουνο Φερναντες, Πέδρο Νέτο – Ροναλντο

Ισπανία: Σιμον – Πέδρο Πόρο, Λε Νορμαντ, Χούισεν, Κουκουρέγια – Πέδρι, Θουμπιμέντι, Μερίνο – Γιαμαλ, Ολμο (Οϊαρθαμπαλ), Νίκο Ουίλιαμς

ΠΡΟΤΑΣΗ: G/G / Over 2.5 τελικές στο στόχο Γιαμαλ / Over 1.5 τελικές στο στόχο από Νίκο Γουιλιαμς, Ροναλντο

(Visited 151 times, 1 visits today)
About Author

Νίκος Στρατής

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x