ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Προκριματικά Μουντιάλ: Τζαμάικα – Κόστα Ρίκα

Προκριματικά Μουντιάλ: Τζαμάικα – Κόστα Ρίκα
Spread the love

Η 11η αγωνιστική στον προκριματικό όμιλο της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και μονόπλευρο το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ματς, με την Τζαμάικα να παίζει πλέον για το γόητρο της, την στιγμή που το «διπλό» για την Κόστα Ρίκα, με τέσσερις αγώνες με τον σημερινό για το φινάλε, είναι μονόδρομος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 3η θέση προκρίνονται απευθείας στο Μουντιάλ, ενώ η 4η θα πάει σε μπαράζ. Στην 1η θέση με 22 βαθμούς ο Καναδάς, στην 2η με 18 οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσους έχει και το Μεξικό που βρίσκεται στην 3η, ενώ 4η η ομάδα του Παναμά με 17. Στην 5η με 13 η Κόστα Ρίκα, στην 6η το Ελ Σαλβαδόρ με 9, στην προτελευταία με 7 η Τζαμάικα, ενώ ουραγός η Ονδούρα με μόλις 3. Η ομάδα επίσης που θα τερματίσει στην 1η θέση, θα βρει σε νοκ άουτ αγώνα μπαράζ τον Ιούνιο του 2022 στο Κατάρ τη νικήτρια της προκριματικής ζώνης της Ωκεανίας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δηλαδή τη Νέα Ζηλανδία.

Δύο συνεχόμενες ήττες για την Τζαμάικα και ταφόπλακα ουσιαστικά στις λιγοστές ελπίδες που υπήρχαν για την 4η θέση, βλέποντας μάλιστα να πέφτει «θύμα» ανατροπής τόσο στο 1-2 αρχικά φιλοξενώντας το Μεξικό, όσο και στο 2-3 της Κυριακής στον Παναμά. Δύο πέναλτι στο πρώτο εικοσάλεπτο του συγκεκριμένου ματς, με εύστοχο αυτό για την Τζαμάικα στο πέντε και άστοχο αυτό για τον Παναμά στο είκοσι. Ανώτερη πάντως στην συνέχεια η ομάδα του Παναμά και με σημαντικές ευκαιρίες, μεταξύ αυτών και ένα οριζόντιο δοκάρι, με το 1-1 στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου από αυτογκόλ του δεξιού μπακ, Μπράουν και με δύο ακόμα τέρματα στην επανάληψη, στο πενήντα και το εξηκοστό όγδοο λεπτό. Το μόνο που κατάφερε η Τζαμάικα, να μειώσει σε 2-3 λίγο πριν το φινάλε, με κοντινή κεφαλιά του επιθετικού της ΚΠΡ, Γκρέι. Χωρίς σημαντικά προβλήματα, ενόψει της σημερινής αναμέτρησης.

Στον αντίποδα, επτά πολύτιμοι βαθμοί για την Κόστα Ρίκα στις τρεις αγωνιστικές που προηγήθηκαν, οι οποίοι όχι μόνο την έφεραν στην 5η θέση, αλλά την κράτησαν «ζωντανή», σχεδόν από το πουθενά, στην διεκδίκηση του εισιτηρίου των μπαράζ της πρόκρισης. Επικράτηση με 2-1 αρχικά στην εντός έδρας μονομαχία της με την Ονδούρα, με το νικητήριο γκολ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, σύμμαχος της η τύχη στην συνέχεια στο 1-0 φιλοξενώντας τον Παναμά, όπου έφτασε στο υπέρ της αποτέλεσμα κόντρα στην ροή του αγώνα, ενώ σπουδαίο το 0-0 της Κυριακής στο «Αζτέκα» με το Μεξικό. Ένα ματς πάντως, στο οποίο η Κόστα Ρίκα μπλόκαρε τα ατού των γηπεδούχων και πήρε εύκολα, όσο παράξενο και αν ακούγεται, τον βαθμό, καθώς δεν απειλήθηκε ουσιαστικά από το «μεγάλο» αντίπαλο της. Θα μπορούσε μάλιστα να είχε κάνει μεγαλύτερη ζημιά, αν ήταν πιο τυχερή και φυσικά εύστοχη, σε δύο φαρμακερές αντεπιθέσεις της. Χωρίς σημαντικά προβλήματα ενόψει της σημερινής αναμέτρησης.

Προϊστορία: Ισοπαλία με 1-1 τόσο το 2013 όσο και το 2016, στις δύο μονομαχίες ανάμεσα στην Τζαμάικα και την Κόστα Ρίκα την τελευταία δεκαετία στο Κίνγκστον, στα πλαίσια προκριματικών του Μουντιάλ.

Η αλήθεια είναι πως η φιλότιμη Τζαμάικα παλεύει τα ματς, έστω και αν δεν έχει ελπίδες πρόκρισης, «πληρώνοντας» όμως τα λάθη της ευάλωτης της αμυντικής γραμμής. Δεδομένο επίσης πως δεν θα χαριστεί στην Κόστα Ρίκα, καθώς θα θέλει να ολοκληρώσει τα προκριματικά με ψηλά το κεφάλι. Παρόλα αυτά, επιλογή μεγάλου ρίσκου το «διπλό», ποντάροντας καθαρά στο βαθμολογικό κίνητρο, παρά το γεγονός πως η Κόστα Ρίκα δεν πείθει. Το σημαντικό πάντως, πως έχει σύμμαχο την τύχη το τελευταίο διάστημα, απαραίτητο παράγοντα για οτιδήποτε, ενώ με νίκη σήμερα δεν είναι απίθανο να ανατρέψει από το πουθενά την κατάσταση. Αυτό γιατί, υπάρχει λίγες ώρες αργότερα το ματς ανάμεσα στο Μεξικό και τον Παναμά και είναι δεδομένο πως θα μειώσει την απόσταση που την χωρίζει ή και με τις δύο ή με κάποια από αυτές τις ομάδες, ενώ το πρόγραμμα στην συνέχεια είναι θεωρητικά βατό. Του λόγου το αληθές, πως τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές φιλοξενεί τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ομάδες που λογικά θα είναι αδιάφορες, ενώ ενδιάμεσα αυτών έχει εκτός του ήδη αποκλεισμένο Ελ Σαλβαδόρ. Επιπλέον το 2,55 που την συνοδεύει, βάσει των παραπάνω, αξίζει ακόμα και αν δεν επαληθευτεί.

Εκτίμηση:  2

 

 

 

 

 

(Visited 435 times, 1 visits today)
About Author

Θεόφιλος Κουκίδης

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x