Ο επαναληπτικός ανάμεσα στην Σενεγάλη και την Αίγυπτο, με τους «Φαραώ» να έχουν μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα, μετά το υπέρ τους 1-0 στην πρώτη μονομαχία τους στο Κάιρο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως έχει ισχύ στον κανόνα του εκτός έδρας γκολ, ενώ σε περίπτωση επικράτησης της Σενεγάλης με 1-0, ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Πέντε συνολικά τα ζευγάρια στην συγκεκριμένη φάση, με τις ισάριθμες νικήτριες αυτών να παίρνουν την πρόκριση για το Μουντιάλ, με τα υπόλοιπα να είναι το Μάλι – Τυνησία, το Κονγκό – Μαρόκο, το Καμερούν – Αλγερία και το Γκάνα – Νιγηρία. Το αυτογκόλ του Σις στο τέταρτο μόλις λεπτό, αυτό που έκρινε τη μονομαχία των δύο ομάδων στο Κάιρο, στην οποία πάντως η Σενεγάλη ήταν πιο απειλητική στην συνέχεια και είχε τις ευκαιρίες για την ισοφάριση. Με το αποτέλεσμα αυτό επίσης η Αίγυπτος, πέρα του ότι έχει μικρό αλλά σημαντικό όπως προαναφέρθηκε προβάδισμα πρόκρισης, πήρε από την Σενεγάλη και μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα στην διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του πρόσφατου Κόπα Άφρικα.
Ξεκινώντας από τους γηπεδούχους, με την πλάτη στον τοίχο η Σενεγάλη, η οποία κινδυνεύει να μείνει εκτός Μουντιάλ την στιγμή που κατέκτησε πριν δύο περίπου μήνες το Κόπα Άφρικα. Καθαρά «επαγγελματικές» εμφανίσεις για την Σενεγάλη στην φάση των ομίλων στο Κόπα Άφρικα, εκεί όπου φάνηκε πως παίζει πρωτίστως για να κρατήσει το μηδέν και στην συνέχεια να «χτυπήσει», από την στιγμή που έχει την τύχη να έχει αιχμή του δόρατος τον Μανέ. Ο 29χρονος επιθετικός της Λίβερπουλ σκόρερ του 1-0 της πρεμιέρας με την Ζιμπάμπουε με πέναλτι στις καθυστερήσεις, ενώ 0-0 ακολούθως τόσο με την Γουινέα όσο και το Μαλάουι. Όσον αφορά τα νοκ άουτ, πριν φυσικά την επικράτηση της στην διαδικασία των πέναλτι στον τελικό με τους «Φαραώ», 2-0 στους «16» με το Πράσινο Ακρωτήριο, 3-1 στα προημιτελικά με την Ισημερινή Γουινέα, ενώ 3-1 και στα ημιτελικά με τη Μπουρκίνα Φάσο.
Στην άλλη πλευρά, η Αίγυπτος μπορεί να μην βγάζει μάτια με την απόδοση της, αλλά τόσο με το 1-0 στο ματς στο Κάιρο όσο και με την πορεία της στο πρόσφατο Κόπα Άφρικα, απέδειξε περίτρανα πως παραμένει πάντα υπολογίσιμη. Πολλά παράπονα και έντονη κριτική τόσο για τον 69χρονο Πορτογάλο, Κάρλος Κεϊρόζ όσο και για τους περισσότερους παίκτες και για την εικόνα τους με το εθνόσημο πριν το πρόσφατο Κόπα Άφρικα, τα οποία εντάθηκαν μετά το 0-1 της πρεμιέρας από τη Νιγηρία. Οι «Φαραώ» όμως και ειδικά ο Σαλάχ φρόντισαν να δώσουν τις «απαντήσεις» τους, καθώς ποτέ δε μπορείς να υποτιμήσεις την επτά φορές πρωταθλήτρια Αφρικής. Δύο δύσκολες νίκες στην συνέχεια στον όμιλο, με 1-0 τόσο σε βάρος της Γουινέα Μπισάου όσο και του Σουδάν, ενώ πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι στην φάση των «16» σε βάρος της Ακτής Ελεφαντοστού. Επικράτηση με 2-1 ακολούθως στην παράταση στα προημιτελικά με το Μαρόκο, ενώ η διαδικασία των πέναλτι τόσο στον ημιτελικό με το Καμερούν, όσο και στον τελικό με την Σενεγάλη, στις οποίες πάντως οι «Φαραώ» στάθηκαν τυχερή μόνο στην πρώτη εξ αυτών.
Προϊστορία: Το σημερινό, θα είναι το πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες για την τελευταία δεκαετία με γηπεδούχο την Σενεγάλη.
Ένα ζευγάρι στο οποίο όπως είχε αναφερθεί και πριν λίγες μέρες στο άρθρο για το πρώτο μεταξύ τους ματς στο Κάιρο, η πρόκριση θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Εκτίμηση μου, πως πολύ πιθανό ο παράγοντας έδρα να κάνει τη μικρή διαφορά.
Εκτίμηση: 1