Στο ουδέτερο «Γκραν Πάρκε Σεντράλ» του Μοντεβιδέο, ο νοκ άουτ «εμφύλιος» ανάμεσα στη Ντεφενσόρ και τη Ντανούμπιο για τον προκριματικό γύρο του Κόπα Σουνταμερικάνα. Να σημειωθεί, πως σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί απευθείας η διαδικασία των πέναλτι και πως μιλάμε για το δεύτερο μεγάλο ντέρμπι της χώρας, μετά φυσικά την τιτανομαχία Νασιονάλ – Πενιαρόλ.
Να τονιστεί επίσης, πως μόνο στον προκριματικό γύρο και τα 16 ζευγάρια έχουν τον χαρακτηρισμό «εμφύλιος», αναμετρήσεις δηλαδή ομάδων από την ίδια χώρα, καθώς είναι κάτι που έχει θεσπίσει η CONMEBOL τα τελευταία χρόνια για να μην υπάρχουν από τόσο νωρίς μεγάλες μετακινήσεις.
Μεγάλο ντέρμπι όπως προαναφέρθηκε, το δεύτερο της Ουρουγουάης, με τις δύο ομάδες να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στα προκριματικά του Σουνταμερικάνα μέσω της συνολικής βαθμολογίας των πρωταθλημάτων Απερτούρα και Κλαουσούρα, εκεί όπου η Ντεφενσόρ τερμάτισε στην 7η θέση και η Ντανούμπιο στην 8η. Τελευταίο αγωνιστικό δείγμα για τη Ντεφανσόρ, το 3-0 πρόσφατο 3-0 στην έδρα της Τορκέ, με το οποίο βρέθηκε στην 4η θέση του Απερτούρα και στο -5 από την πρωτοπόρο Πενιαρόλ. Στην 8η θέση η Ντανούμπιο μετά το εκτός 1-1 με την Ράσινγκ Μοντεβιδέο, έχοντας μόλις μία νίκη σε πέντε συνολικά ματς.
Προϊστορία: Πρώτη μονομαχία ανάμεσα στις δύο ομάδες την τελευταία δεκαετία σε ουδέτερη έδρα. Τελευταία φορά πάντως που βρέθηκαν αντιμέτωπες, στα μέσα Οκτωβρίου για το πρωτάθλημα Κλαουσούρα στο «Λουίς Φρανσίνι», την έδρα της Ντεφενσόρ και αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1.
Απαγορευτική η προσέγγιση σημείου, μιλώντας για μεγάλο ντέρμπι που έχει μάλιστα χαρακτήρα νοκ άουτ «εμφύλιου», στο οποίο αναμένεται να πέσουν κορμιά. Θα είναι αποτυχία άλλωστε ο αποκλεισμός για κάποια από τις δύο τόσο νωρίς, ειδικά σε τέτοιου είδους αναμέτρηση.
Εκτίμηση: G/G